– De aktive er Skjalgs viktigste ressurs!

Ny Daglig leder, Kine Manneråk Bakken


– De aktive er Skjalgs viktigste ressurs!

En av Skjalgs hovedutfordringer er å holde på flest mulig, lengst mulig – både medlemmer og frivillige. Det er derfor viktig at vi sørger for at Skjalg har et godt tilbud i alle ledd, og at vi i størst mulig grad får gitt medlemmene tilbud på sine premisser, ønsker og behov, og at vi gjør det attraktivt og meningsfullt for de som er frivillige i klubben, mener Kine Manneråk Bakken (26), som har overtatt som daglig leder i Skjalg etter Marie Kloster.

Og nettopp årsaken til at barn i alderen 6 – 12 år slutter med idrett var problemstillingen i bacheloroppgaven hun avsluttet det treårige studiet ved Idrettshøgskolen i Oslo. – Det ble en mer utfordrende oppgave enn jeg hadde regnet med, fordi det var svært lite litteratur om denne aldersgruppen. Derimot er det gjort svært mange undersøkelser om frafall i idrett for gutter og jenter i slutten av tenårene, men det hjalp ikke meg som ønsket å fokusere på en aldersgruppe som var lite forsket på.

Og hva konkluderte oppgaven med. Jo, det er flere årsaker til at mange unge jenter og gutter slutter med idrett, men en viktig grunn er at ungene var fratatt idrettsgleden og at barneidretten i mange tilfeller ble gjennomført med utgangspunkt i voksenidretten. – Mange hadde det rett og slett ikke gøy på trening, fordi prestasjon var viktigere enn det sosiale. En annen årsak var overambisiøse trenere og foreldre, og at barna opplevde lite annerkjennelse og medbestemmelse.

Nå må det legges raskt til at undersøkelsen gjaldt idrett generelt, ikke friidrett og Skjalg spesifikt. – Men det er viktig at også vi i Skjalg har ekstra fokus på de behov barn har. Kanskje svaret er enda mer lek og å legge til rette for at barna blir kjent med hverandre. – Det skal alltid være trygt å gi tilbakemeldinger, både for barna, men også som forelder. Som forelder/forsørger/interessert er du også alltid velkommen til å være med å hjelpe til når barnet ditt/barna dine trener. Det optimale er å legge til rette for at man kan bidra ut fra sine forutsetninger, da blir arbeidsfordelingen mye «sunnere» for de som bidrar. Vi vil gjøre det enkelt og gøy å kunne bidra som frivillig – enten det er på treninger, konkurranser eller sosiale aktiviteter.

Etter videregående skole begynte Kine på folkehøgskole. Deretter jobbet hun i Oslo ett års tid før hun begynte på Norges Idrettshøgskole og studiet Sports Management, som gir verdifull innsikt i ledelse og administrasjon i idrettslag. I løpet av studietiden hadde hun en rekke verv i studentorganisasjoner og deltidsjobb i Norges Studentidrettsforbund. – Dette ga meg verdifull praksis og nettverk, men generelt vil jeg ikke anbefale å påta seg flere verv enn at man kan legge ned innsatsen som kreves. Selv om jeg sa ja til mange verv, var ikke det å ha flest mulig et mål i seg selv, men verdien jeg opplevde både underveis, og sitter igjen med i ettertid.

Om studiet Sports Management heter det: «Programmet gir deg kunnskap i sentrale redskapsfag slik som økonomi, juss, forvaltning/saksbehandling og markedsføring anvendt på idrett. I tillegg får du nødvendig teoretisk forståelse av hva som kjennetegner idretten som arena for organisasjon, politikk og ledelse». Undervisningen var både teoretisk og praktisk. Etter tre års studier hadde Kine tatt 17 deleksamener og skrevet sin bacheloroppgave.

På slutten av studiet hadde hun praksisplass hos Ona Live, et arrangementsfirma som arrangerer store og små arrangementer innenfor særlig to merkevarer, Ett Glass Festivalen og KK-mila, hvor hun fikk jobb som prosjektleder etter endte studier. 

Det var bare tilfeldig at hun søkte på jobben som daglig leder i Skjalg. – Det var faktisk en venninne som fortalte meg om en stilling, hvor denne kom opp som «lignende forslag», forteller Kine. Deretter gikk ting fort, og hun startet arbeidet i Skjalg lenge før hun hadde noe fast sted å bo her i byen. Derfor ble det pendling mellom Sirdal og Stavanger, og noen netter i uken bodde hun hos en god venninne. Nå har hun heldigvis fått kjøpt seg leilighet i Stavanger.

Det å jobbe alene fra kontoret i klubbhuset på Stadion kan tidvis være ensomt, det er vi enige om mens vi ser utover en folketom løpebane en gråblek desemberdag. Kine er heldigvis optimist og innforstått med at arbeidsdagen må tilpasses slik at hun treffer flest mulig når det er aktivitet på Stadion. Med oppvekst på Tjørhom er det bare naturlig at hun er glad i fjellet, og hun liker å renne på ski. Kine er ingen friidrettsjente, hun har bakgrunn som fotballspiller og nå vurderer hun å bli med på et Stavangerlag som ikke er for ambisiøse, og kanskje blir hun med i Skjalgs mosjonsgruppe for voksne som driver løpetrening. – Som innflytter er det viktig å få nye bekjentskaper, og idretten er en ypperlig arena for å få venner. Dette gjelder om man er aktiv eller ikke, og jeg vil oppfordre både foreldre og andre som tilbringer tid på stadion om å si «hei» til de både kjente og ukjente fjes – her har man de beste forutsetninger for å bli bedre kjent med hverandre.