Første gang på friidrettsstevne
De første gangene på friidrettsstevne er det en del nytt. Her er noen tips. Det er lurt at en voksen som kanskje skal være med deg også leser dette, og tar det med som en liten huskelapp på de første stevnene.
Tonen og atmosfæren er god på friidrettsstevner – og det er ikke så ”skummelt” som man kanskje tror! Det er alltid god hjelp å få under stevnet, både av våre egne trenere og funksjonærer, noe som er godt å vite hvis man har lyst å prøve øvelser, men føler seg litt utrygg. Det viktigste er å ha det gøy, og å gjøre sitt beste. Å slå ”persen” er en herlig følelse, hvilket nummer du blir er mindre viktig. Selv om vi er konkurrenter på banen, er det alltid kjekt å heie på når man ikke konkurrerer selv og være rause med positive tilbakemeldinger for å løfte hverandre frem.
På større reise stevner er det viktig å melde seg på i flere øvelser hver dag. Slik at det blir en blanding av mestring og læring, og en bedre total opplevelse med mindre venting.
Påmelding
Det er viktig å melde seg på i god tid før fristen går ut. Påmelding til stevner gjøres av hver enkelt i www.minidrett.no, eller via Minidrett app’en.
Om du ikke husker brukernavn/passord eller ikke har brukt MinIdrett tidligere, følger du anvisningene på øverste navigasjonslinje, ved siden av den grønne innloggingsknappen.
Se også Innmelding “Idrettslaget Skjalg”.
Nederst på siden finner du kontakt informasjon til support hvis det blir nødvendig.
Stafetter har egen påmelding, og der er det klubben v/trenerne som melder på lag.
Etteranmelding:
Hvis du melder deg på etter fristen er utløpt, kan man risikere å betale etteranmeldingsgebyret selv. som normalt er det dobbelt av påmeldingsavgiften. Hvis ikke arrangør tillater at man betaler selv, vil Skjalg kunne fakturere videre for dette med mindre annet er avtalt med sportslig ledelse.
Etteranmelding gjøres ofte via e-mail til arrangør, som man finner under “Vis arrangementsinformasjon” og deretter “Kontaktinformasjon”.
Avmelding
Hvis man blir forhindret fra å stille er det viktig at man så raskt som mulig melder seg av i Minidrett, eller via e-mail til arrangøren, dette for å spare klubben for unødige utgifter. En øvelse i et størres tevner koster raskt fra 120kroner pr. øvelse i aldersbestemte klasser til 350 kroner pr. øvelse for senior.
Huskelapp
Det kan være lurt at utøver har oversikt over hva man er påmeldt i, da yngre utøvere gjerne ikke husker det nede på banen, noen noterer øvelsen og tidspunkt på hånden for å være sikker, spesielt hvis foreldre ikke kan være på indre bane. Trener har oversikt, men med mange barn og ulike øvelser er det greit å ha litt oversikt selv også.
Tidsskjema
Dette finner du på stevnets hjemmeside, som du finner via arrangørklubbens hjemmeside. Tidsskjemaet er som regel klart 1-2 dager før stevnet.
Stevner i Rogaland legges vanligvis ut her: Rogaland Friidrettskrets
Hvis det er konflikt mellom øvelser for en utøver, prioriteres vanligvis løp først, og hvis man gir beskjed til teknisk øvelse i god tid på forhånd rundt dette får utøver ofte hoppe eller kaste før eller etter løpsøvelsen.
Oppmøte
Startnummer
På større stevner og mindre stevner med lengre løp er det gjerne startnummer. Utdeling praktiseres litt ulikt, enten henter man selv (Jærcup-lengre løp, Tyrvinglekene), eller klubb representant henter for alle (Mailekene.)
Avkrysning/Registrering av oppmøte
På større stevner er det avkrysning for oppmøte vanligvis 1 time før øvelsen starter, dette kan variere og utføres enten via avkrysning på stevnet eller via app. Noen har avkrysning for alle øvelser(f.eks Tyrving), mens andre har avkrysning kun for løpsøvelser(Mailekene). Regler rundt avkrysning vil stå i tidsskjema eller programmet for stevnet.
Opprop
Foregår der hvor øvelsen finner sted, gjerne 10-15 min før øvelsen. Da blir alle ropt opp i den rekkefølgen dere skal starte i. Du må svare ved oppropet!
Oppvarming:
Du trenger å varme opp og tøye ut før opprop! Samt tid til å ta på startnummer, og de minste trenger hjelp fra voksne. Det er viktig å holde seg varm heilt fram til man skal utføre øvelsen.
Vi prøver å kjøre felles oppvarming på stevnene, samt leker i eventuelle pauser for de minste. Det er ikke alltid det klaffer med starttidspunkt for de forksjellige øvelsene. Da oppfordrer vi til å finne et eller flere klubbmedlemmer eller utøvere i samme årgang fra annen klubb å varme opp sammen med.
Premier
Det er ofte deltagerpremier til alle i klasse 10-12 år i tråd med Barneidrettsbestemmelsene. Ellers til de tre beste, og noen ganger 1/3 premiering. På mindre stevner er det som regel ikke premiering. Jærcup har premiering på slutten av sesongen etter antall stevner og øvelser deltatt i.
Her kommer litt informasjon om de vanligste løps øvelsene: Sprint (60m-100m-200m-600m og hekkeøvelser)
Heat
Ofte er det mange med og dere blir delt inn i flere puljer (heat). I eldre årsklasser prøver man gjerne å få til at du løper sammen med de som er på samme nivå.
Startblokker – opp til 400m.
Dette trenger du ikke å bruke hvis du ikke har trent på det – mange i de yngste årsklassene starter med stående start. Fra man er 13 år kan det være påkrevd å starte med blokk. Når start-dommeren (han eller hun med pistolen) skal starte dere skjer dette:
– Dommeren blåser i fløyta og roper: ”GJØR KLAR!” Da tar du raskt av deg oppvarmingstøyet (mange liker å ta av dette litt før) og stiller deg BAK startblokka eller 2 m bak streken
– Dommeren sier: ”INNTA PLASSENE” Da stiller du deg ved streken eller setter deg i blokkene. Husk at du skal ikke berøre streken. Du må da være helt stille og ikke røre på deg når du først er ordentlig på plass.
– Dommeren sier ”KLAR!” Da løfter du deg opp i blokka – eller bøyer deg litt forover ved streken hvis du står (her må du også være rolig i kroppen)
– Dommeren SKYTER og du løper! Husk å løpe helt inn til mål, ikke slapp av før du er over målstreken!
Ved lengre distanser kan det være lurt å ikke løpe maks fart fra start, men finne en fin flyt. Hvis det er første gang på 600m, kan det være lurt å finne en god rygg i starten og holde deg der til midten av løpet for så å vurdere om man skal endre tempo.
Tjuvstart
Hvis dommeren skyter en gang til etter startskuddet er det tjuvstart og du går rolig tilbake til start. Du kan bare tjuvstarte 1 gang. Han kan også blåse hardt i fløyta i stedet for å skyte en gang til. I klassene fra 15 år og oppover blir man diskvalifisert hvis man tjuvstarter, selv om det er første tjuvstart.
Lengde
Her er det bare å ta løpefart og satse på ett bein inne imellom to hvite striper borte ved sandgropen. Dette heter satssone som man bruker frem til og med 13 år. Du skal satse innenfor den siste stripen, hvis ikke blir hoppet regnet som dødt – og ikke målt. Du får alle gyldige hopp målt fra der hvor du satser med foten inne i feltet til bakerste punkt i sanden. Husk å bøye deg forover når du lander, og ikke sett ned hånden bak deg i sanden.
For klassene fra 14 år og oppover er det planken som gjelder.
Dommeren som står ved lengdegropen er ofte veldig flink til å forklare hva som skal skje! Du får treningshopp, og 3-6 forsøk i selve konkurransen.
Høyde
Her snakker dommeren med deg om hvilken høyde du vil begynne å hoppe på, og så begynner konkurransen på den laveste høyden noen har valgt. (for eks. 90 cm). Du får tre forsøk på å hoppe over denne høyden. Klarer du det, går du videre til neste høyde (95 cm) og får tre forsøk her også. Det er først når du har revet tre ganger på en høyde at du er ute av konkurransen.
Her får du også lov å ta treningshopp før dere begynner.
Kule
Her skal du ta sats inne i en ring, og det er veldig viktig at du går inn- og ut av ringen bakerst. Det er som regel en rød strek som viser deg grensen. Foran ligger kastfeltet hvor kula lander. Når du har støtt kula ut i kastfeltet passer du på å ikke tråkke over ringen og ut i feltet, da blir støtet regnet som dødt og ikke målt.
Du får prøvestøt (prøvekast) og 3-6 forsøk i selve konkurransen.
Trenere/ledere:
Vi er som oftest til stede på indre bane, og alltid på de prioriterte stevnene vi gir beskjed om. Vi prøver å hjelpe til ved start, innstilling av startblokker, gir tips og hjelp i kast- og hopp-øvelsene. Du må ikke være redd for å spørre oss eller dommerne som er ute på banen.
Foreldre/tilskuere
Innendørs stevner:
På innendørsstevnene må som regel foreldrene være på tribunen.
Utendørs stevner:
Dette er ikke så strengt på utendørs-stevner, men man skal aldri heie på utøverne fra indre bane, og man må alltid være veldig forsiktig så man ikke går i veien for utøvere som er i banen eller i hopp-tilløpene.
Stafett
Det krever endel koordinering å få gjennomført en stafett, og det er ofte behov for ekstra vekslingshjelp for å sikre at alle er på rett veksling til rett tid.
Resultater
Man finner informasjon om resultatet på en vegg på selve arrangementet. Men også flere og flere bruker online resultater. Se arrangør sine hjemmesider for tilgang til disse. Jærcup legger ofte ut sine resultater på FB siden til : Norsk Friidrett Rogaland
For viderekommende:
Flere større stevner oppgir også Tyrving poeng, og det er en skala pr. årsklasse for å måle prestasjoner under stevner opp mot hverandre, samtidig også en målestokk for utøver om man har klart å forbedre nivået fra år til år mer enn gjennomsnittlig utvikling for alderen.
Noen stevner deler ut bestemannspriser (f.eks Mailekene) på slutten av stevnet innenfor de forskjellige hoved gruppene hopp, kast, lang og sprint løp, da brukes Tyrvingtabellen som grunnlag.
Her finner du regneark hvor man kan registrere inn sine resultater og får svar Tyrvingtabellen , det finnes også en App ved navn: FriKalk
Lykke til på stevne, vi gleder oss til å se deg!